Tον τελευταίο καιρό δεν είναι λίγες οι νέες αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν κάνει την είσοδό τους και στην Ελληνική αγορά, προερχόμενες κυρίως από την Κίνα. Ωστόσο ελάχιστες είναι αυτές των οποίων η είσοδος έγινε με «θόρυβο» και ενδείξεις για τις διαθέσεις τους. Και χωρίς αμφιβολία μία, εκ των ελαχίστων, είναι η BYD η πορεία της οποίας στη χώρα μας είναι πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση. Βεβαίως η αλήθεια είναι πως στη πορεία αυτή καταλυτικό ρόλο έπαιξαν τα μοντέλα της, καθώς συνδύαζαν την υψηλή τεχνολογία, με την ποιότητα και την καλαισθησία.
Και βεβαίως η επιτομή όλων των παραπάνω είναι το Seal, ένα αμιγώς ηλεκτρικό sedan, με 530 ίππους, τετρακίνηση και εικόνα η οποία είναι σε θέση να γυρίσει το κεφάλι ακόμη και του πλέον αδιάφορου για την αυτοκίνηση. Τουλάχιστον αυτό «εισπράξαμε» από τον κόσμο που έβλεπε το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ενώ πολλά ήταν και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια.
Ξεχωρίζει εξωτερικά
To Seal είναι ένα κλασικό σεντάν αυτοκίνητο, το οποίο ωστόσο οι σχεδιαστές της BYD ήθελαν να το κάνουν να ξεχωρίζει από τη πρώτη ματιά και το κατάφεραν χωρίς αμφιβολία. Βεβαίως στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε πως πίσω από την εξωτερική εικόνα του αυτοκινήτου, ο βασικός υπεύθυνος είναι ο Γερμανός, επικεφαλής, του κέντρου σχεδίασης της BYD, Wolfgang Egger, που έχει περάσει, μεταξύ άλλων, από Alfa Romeo, Lamborghini και Audi. Τα όμορφα ενιαία φωτιστικά LED στο εμπρός μέρος βοηθούν, μαζί με τις διαγώνιες γραμμές του καπό, να σχηματιστεί κάπως ένα μεγάλο «Υ», ενώ στο πίσω μέρος διαγράφουν μικρές σταγόνες βροχής μέσα από την ενιαία φωτεινή λωρίδα.
Τα πλαϊνά μαρσπιέ και ο διαχύτης στο πίσω μέρος τονίζουν το σπορ στοιχείο του Seal, ενώ το σύμβολο «3.8s» πίσω και δεξιά αποτυπώνει την εκρηκτικότητα του χωρίς καν πρώτα να το οδηγήσεις (αναφέρεται στα 0-100 χλμ./ώρα). Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναδυόμενες λαβές, οι 19άρες ζάντες αλουμινίου και ο κρυφός φυσικός διακόπτης για το πορτμπαγκάζ, που όλα συνηγορούν πως οι Κινέζοι αξίζουν την προσοχή μας και έχουν κατασκευάσει κάτι σπέσιαλ. Είναι ένα χαμηλό σπορ σεντάν, με το μήκος του να φθάνει τα 4,8 μέτρα, το πλάτος να αγγίζει τα 1,87 μέτρα και το ύψος να μην ξεπερνά το 1,5 μέτρο, που φωνάζει από άκρη σε άκρη πως τολμάει αρκετά στο θέμα design και δε φοβάται να συγκριθεί με κανένα αντίστοιχο ηλεκτρικό. Και φυσικά ο πολύ χαμηλός αεροδυναμικός συντελεστής, 0,22, αποδεικνύει και αυτός πως τίποτα δεν είναι τυχαίο στη σχεδίαση του Seal.
Εκ των έσω
To ίδιο εντυπωσιακή με το εξωτερικό, είναι η κατάσταση και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σε ότι έχει να κάνει με την σχεδίαση και την αίσθηση που αφήνει σε οδηγό και επιβάτες. Η κεντρική περιστρεφόμενη οθόνη αφής έχει διαγώνιο 15,6 ίντσες, με τον πίνακα οργάνων να προσθέτει άλλες 10,25 ίντσες στον πλούσιο ψηφιακό κόσμο του Seal. Η κονσόλα περιλαμβάνει αρκετούς φυσικούς διακόπτες γύρω από τον μικρό και στιλάτο επιλογέα, ορισμένοι από τους οποίους μάλιστα είναι χρωμιωμένοι και ανάγλυφοι, αυξάνοντας σημαντικά την εργονομία. Οι μεγάλες επιφάνειες από μαύρη λάκα αυξάνουν τις αντανακλάσεις, ενώ το ταμπλό και το εσωτερικό από τις πόρτες έχει επένδυση από αφρώδες υλικό και απομίμηση δέρματος. Φυσικά, όλα μαζί συνθέτουν ένα περιβάλλον ποιοτικό και σύγχρονο σε υπερθετικό βαθμό.
Επίσης η σωστή διάσταση και σχεδίαση τιμονιού με το καλό grip, οι θήκες για αντικείμενα κάτω και πάνω από την κονσόλα, η άμεση απόκριση αφής στην οθόνη και το σύστημα φωνητικών εντολών που λειτουργεί ουσιαστικά και χωρίς προβλήματα, αποδεικνύουν πως τίποτα δεν έχει αφεθεί στη τύχη του. Όλα με απλότητα και σύμφωνα με τις ανάγκες του οδηγού, σε μικρά αλλά σημαντικά πραγματάκια που όσο ζεις με το Seal τόσο τα εκτιμάς. Για παράδειγμα, ξεκινάς μία κλήση μέσω Bluetooth και αυτομάτως χαμηλώνει η ένταση του κλιματισμού για να ακούς καλύτερα.
Σε ότι έχει να κάνει με τους διαθέσιμους χώρους και με δεδομένο το μεταξόνιο των 2,92 μέτρων, αντιλαμβάνεστε πως είναι παραπάνω από ικανοποιητικοί για τους εμπρός και πίσω επιβάτες, με εξαίρεση ίσως τα κεφάλια των επιβατών που υπερβαίνουν το 1.85 ύψος. Και πάλι όμως η μεγάλη πανοραμική οροφή και το παρμπρίζ επιτρέπουν στο Seal να είναι ευάερο και ευήλιο έτσι ώστε να μη νιώθει κάποιος κλειστοφοβικά.
Το πορτμπαγκάζ θα μπορούσε σίγουρα να είναι μεγαλύτερο από αυτό που μαρτυρούν τα 400 διαθέσιμα λίτρα. Ωστόσο, βοηθά αρκετά ο υποδαπέδιος χώρος για τα καλώδια, αλλά και το frunk των 53 λίτρων κάτω από το καπό, σημείο που βρίσκεται η σκίαση για τη μεγάλη γυάλινη οροφή και που αν θέλουμε τοποθετούμε οτιδήποτε άλλο στη θέση της. Απλώς λόγω της σχεδίασης του αυτοκινήτου, το άνοιγμα του πορτ μπαγκαζ είναι μικρό, με αποτέλεσμα να καθιστά δύσκολη ή και αδύνατη τη φόρτωση ογκωδών αντικειμένων.
Απίστευτη δύναμη
Στην έκδοση της δοκιμής μας το Seal είναι εξοπλισμένο με δύο ηλεκτροκινητήρες. Ένα ασύγχρονο ηλεκτρομοτέρ εμπρός με 217 άλογα και 210 Nm ροπής και ένα σύγχρονο μόνιμου μαγνήτη με 313 ίππους και 360 Nm ροπής, πίσω. Η συνολική ισχύς ανέρχεται στους 530 ίππους και η ροπή στα 670 Nm. Με τέτοια δύναμη, τα 3,8” που χρειάζεται για το 0-100 είναι ένας χρόνος, προφανώς λογικός και αναμενόμενος. Η ενέργεια του BYD Seal προέρχεται από μία LFP μπαταρία με χωρητικότητα 82,5 kWh. Ονομάζεται «Blade» για την επίπεδη σχεδίασή της που εξοικονομεί χώρο, συμβάλλοντας ενεργά στην ακαμψία του πλαισίου. Με τη στιβαρότητα της αρχιτεκτονικής να δίνει πέντε αστέρια στην BYD στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP και να μειώνει την παραμόρφωση του κλωβού των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης.
Η μπαταρία δίνει αυτονομία κατά WLTP έως και 520 χιλιόμετρα, και συνοδεύεται στάνταρ από τυπική αντλία θερμότητας για βέλτιστη απόδοση. Όσον αφορά τη γρήγορη φόρτιση, δέχεται έως και 150 kW, και φορτιζει από το 30% στο 80% σε 26 λεπτά. Από την πλευρά του, ο ενσωματωμένος φορτιστής AC είναι ισχύος 11 kW, απαιτώντας κάτι λιγότερο από εννέα ώρες για πλήρη φόρτιση. Εντός πόλης και χωρίς «καγκουριές» η κατανάλωση ήταν στη περιοχή των 16,5 kWh για κάθε 100 χιλιόμετρα. Οπότε με μία φόρτιση πλησιάσαμε την αυτονομία που λέει η BYD. Στην εθνική και με το νόμιμο πάντα όριο, η κατανάλωση ανέβηκε αρκετά πλησιάζοντας στη περιοχή των 25 kWh/100 km, που σημαίνει γύρω στα 330 χιλιόμετρα αυτονομίας με μία φόρτιση.
Οδηγώντας το
Eίναι προφανές ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σπορ αυτοκίνητο το οποίο φέρει τον μανδύα του τετράπορτου οικογενειακού. Από τα πρώτα ωστόσο χιλιόμετρα πίσω από το τιμόνι αντιλαμβάνεσαι πως η ρύθμιση της ανάρτησης (διπλά ψαλίδια εμπρός, πέντε σύνδεσμοι πίσω) σε συνδυασμό με την υψηλή ακαμψία και βεβαίως τη βοήθεια της τετρακίνησης, αφετέρου δίνουν στον οδηγό τα «εργαλεία» που χρειάζεται για να «τιθασεύσει» τους 530 ίππους, αφετέρου καθιστούν σαφή τον σπορ προσανατολισμό του. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τρία προγράμματα οδήγησης, τα Eco, Normal και Sport, που μεταβάλλουν τα χαρακτηριστικά λειτουργίας με γνώμονα την οικονομία, την ισορροπημένη απόδοση και τις επιδόσεις, αντίστοιχα. Αντίθετα, αυτό που απουσιάζει είναι η δυνατότητα οδήγησης με ένα πεντάλ -κάτι συνηθισμένο πλέον στα περισσότερα EV. Αντ’ αυτού, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο ρυθμίσεις όσον αφορά την ανάκτηση ενέργειας, με την πρώτη να είναι μηδενική και την δεύτερη απλώς αισθητή κατά την επιβράδυνση στο άφημα του γκαζιού.
Η ανάρτηση με την πολύ «δεμένη» ρύθμιση ελέγχει αποτελεσματικά τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αμαξώματος, ακόμα και σε δρόμους με διαδοχικές στροφές, χωρίς συγχρόνως να «κοπανά» ή να ταλαιπωρεί τους επιβάτες στα «κατσαρά». Οι δε κλίσεις είναι περιορισμένες, τα επίπεδα πρόσφυσης υψηλά και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα όσο παρεμβατικά πρέπει προκειμένου να σώσουν τον οδηγό από την υπερβολή ή το λάθος. Από εκεί και πέρα, το τσιμπημένο βάρος των 2.185 κιλών γίνεται αισθητό μόνο σε πολύ κλειστές διαδρομές -εκεί όπου το γρήγορο τιμόνι με τις σχεδόν 2,5 στροφές από άκρη σε άκρη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα φρένα.
Τελικά το BYD Seal είναι μια ιδιαίτερη πρόταση από κάθε πλευρά. Μαγνητίζει το βλέμμα με την αισθητική του προσέγγιση, ενώ είναι καλοφτιαγμένο, ευρύχωρο και πλούσια εξοπλισμένο. Έχει ικανοποιητική αυτονομία, πατά σωστά στο δρόμο και βεβαίως είναι γρήγορο. Για την ακρίβεια πολύ γρήγορο. Και μαζί με όλα αυτά, προσφέρεται και σε ανταγωνιστική τιμή, η οποία βρίσκεται στα 50.990€ για την τετρακίνητη της δοκιμής μας, χωρίς κρατική επιδότηση, καθώς πολύ απλά δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα υπάρξει νέος κύκλος.