Audi Urbansphere Concept. Ηλεκτρικό, αυτόνομο… minivan.

Audi Urbansphere Concept. Ηλεκτρικό, αυτόνομο… minivan.

Την στιγμή που οι εταιρίες γυρνούν την πλάτη τους σε οτιδήποτε δεν είναι SUV, η Audi παρουσιάζει το Urbansphere Concept. Ένα πρωτότυπο με το οποίο θέλει να μας δείξει πώς βλέπει την κινητικότητα στις μεγαλουπόλεις του μέλλοντος και γι’ αυτό δεν είναι μονάχα ηλεκτρικό, αλλά και αυτόνομο! Φυσικά το Urbansphere δανείζεται κάποια στοιχεία από την κατηγορία των SUVs αλλά θυμίζει περισσότερο minivan στην σύλληψη του παρά οτιδήποτε άλλο.

Με μήκος που αγγίζει τα 5.51 μέτρα, πλάτος 2.01 και ύψος 1.78 βέβαια και μεταξόνιο που φτάνει τα 3.4 μέτρα, το Urbansphere είναι ένα πολύ μεγάλο όχημα – για την ακρίβεια, είναι το μεγαλύτερο Audi που έχει παρουσιαστεί ποτέ, στην ιστορία της φίρμας! Σε κάθε περίπτωση, το concept της γερμανικής μάρκας βασίζεται στην Premium Platform Electric αρχιτεκτονική και κινείται χάρη σε δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, συνδυαστικής ισχύος 400 ίππων και σχεδόν 700 Nm ροπής, οι οποίοι τροφοδοτούνται με ενέργεια από μία μπαταρία 120 kWh που παρέχει αυτονομία της τάξης των 750 χιλιομέτρων. Η φόρτιση της δε, μπορεί να γίνει σε ταχύτητες έως 270 kW που σημαίνει ότι η μπαταρία αναπληρώνει το φορτίο της από το 5% στο 80% σε λιγότερο από 25 λεπτά.

Ενδιαφέρον όσον αφορά στην προσέγγιση της Audi στο Urbansphere παρουσιάζει το γεγονός ότι σχεδιάστηκε από μέσα προς τα έξω ενώ στόχος ήταν η δημιουργία ενός “κινητού lounge” που θα παρέχει στους τέσσερις επιβάτες ένα ήσυχο μέρος για να χαλαρώσουν κατά την μετακίνηση τους. Γι’ αυτό υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα στις δύο σειρές καθισμάτων ώστε οι θέσεις να μπορούν να “ξαπλώσουν”, με υποπόδια να εκτείνονται από κάτω τους και τα προσκέφαλα να αγκαλιάζουν τους επιβάτες δίνοντας την αίσθηση της απομόνωσης. Ο χειρισμός του συστήματος infotainment των πίσω θέσεων γίνεται μέσω μίας διάφανης οθόνης που καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το πλάτος του οχήματος ενώ κάμερες και αισθητήρες παρακολουθούν τους επιβάτες διαρκώς, οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κούνημα του χεριού για τον έλεγχο των διάφορων υποσυστημάτων.

Όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας πρωτοτύπων της Audi έτσι και το Urbansphere έχει δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης 4ου επιπέδου που σημαίνει ότι υπάρχουν χειριστήρια αν κάποιος θέλει να οδηγήσει αλλά το όχημα μπορεί να κινηθεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση – μία τεχνολογία που η Audi ισχυρίζεται πως μπορεί να φτάσει στην αγορά κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας. Στα highlights του Audi Urbansphere Concept συγκαταλέγονται επίσης η απουσία κεντρικής κολώνας που σε συνδυασμό με τις πόρτες που ανοίγουν αντικρυστά δημιουργεί έναν τεράστιο χώρο για είσοδο και έξοδο από το όχημα, τα βιώσιμα υλικά, οι ζάντες 24 ιντσών, η ενεργή αερανάρτηση και το σύστημα τετραδιεύθυνσης καθότι ως πρόταση μετακίνησης, το πρωτότυπο εστιάζει στις πόλεις.

Prev Post O Sébastien Loeb επιστρέφει στην M-Sport Ford World Rally Team για το Ράλι Πορτογαλίας
Next Post Lamborghini Huracan Tecnica. Η χρυσή τομή.
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook