Η επέκταση της γκάμας των οχημάτων ελευθέρου χρόνου, δείχνει πραγματικά να μην έχει πλέον όρια. Το σύνολο των αυτοκινητοβιομηχανιών έχει εισέλθει σε ένα απίστευτο παιχνίδι ανταγωνισμού, διευρύνοντας συνεχώς τη γκάμα των οχημάτων αυτών, προκειμένου να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό από τη συνεχώς αυξανόμενη αγορά αυτής της κατηγορίας. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Audi, η οποία αφού ολοκλήρωσε τη γκάμα των μονών αριθμών της σειρά Q (Q3, Q5, Q7) ξεκίνησε από κάτω τη δημιουργία γκάμας και στους ζυγούς αριθμούς, με το ολοκαίνουριο Q2.
Και φυσικά κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η αναφορά μας για δημιουργία γκάμας και στους ζυγούς αριθμούς, καθώς όπως όλα δείχνουν τα επόμενα χρόνια πιθανότητα θα δούμε και Q4 αλλά και Q6 ακόμη και Q8 παρακαλώ. Βεβαίως το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι αν υπάρχει «ζωτικός χώρος» για όλα αυτά τα κροσσόβερ και SUV μοντέλα. Αν και αυτό είναι μία άλλη συζήτηση, ξεχωριστή και μεγάλη, σε περίπτωση που θα επιθυμούσαμε να δώσουμε με μία φράση την απάντηση, αυτή θα ήταν πως η «αγορά είναι αυτή που δείχνει τη τάση». Όσο για εσάς που θα σπεύσετε να ισχυριστείτε πως Q2 και Q3 είναι σχεδόν ίδια, η απάντηση θα έρθει ολοκληρωμένη στη συνέχεια του άρθρου.
Κόμπακτ αισθητική
Πολλοί ίσως να έσπευδαν να χαρακτηρίσουν το Q2 ως ένα υπερυψωμένο Α3, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς το νέο Γερμανικό κροσσόβερ έχει τη δική του σχεδιαστική ταυτότητα. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως θέμα «κανιβαλισμού» με το Q3 δεν υφίσταται καθώς με μήκος 4.191 μέτρων είναι 20 ολόκληρα εκατοστά πιο κοντά από το Q3, ενώ σε ότι αφορά στις υπόλοιπες διαστάσεις του Q2, το πλάτος του βρίσκεται στα 1.794 μέτρα και το ύψος στα 1.508 με το μεταξόνιό του να φτάνει τα 2.601 μέτρα. Το «χτίσιμό» του βασίζεται στη γνωστή πλατφόρμα MQB του γκρουπ, ενώ σχεδιαστικά καταφέρνει να δείχνει φρέσκο και σχετικά πρωτότυπο. Στο εμπρός μέρος του δεσπόζει η μεγάλη εμβληματική μάσκα του με τα φώτα τόσο εμπρός όσο και πίσω να είναι τεχνολογίας Led.
Ένα από τα νεανικά χαρακτηριστικά του είναι το γεγονός πως η κολόνα C υπάρχει σε 4 διαφορετικές αποχρώσεις. Τα μαύρα προστατευτικά πλαστικά τονίζουν τον κροσσόβερ χαρακτήρα του μοντέλου, ενώ από την άλλη η πιο έντονη κλίση της οροφής στο πίσω μέρος προσδίδει το απαραίτητο σπορ ύφος που οφείλει να έχει ένα μοντέλο της Audi. Tα 14.5 εκατοστά της απόστασης από το έδαφος, δηλώνουν με τον πλέον σαφή τρόπο πως πρόκειται για ένα κροσσόβερ με ασφάλτινο χαρακτήρα και προσανατολισμό, το οποίο δεν αρέσκεται ιδιαίτερα σε εκτός δρόμου περιηγήσεις.
Γνώριμο εσωτερικό
Μπαίνοντας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου η εικόνα δεν προκαλεί κάποια απολύτως έκπληξη καθώς είναι εντελώς ίδια με αυτή του Α3. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, όπως άλλωστε και σε όλα τα μοντέλα της Audi είναι η καλή ποιότητα τόσο των υλικών όσο και της κατασκευής. Από εκεί και πέρα είναι εμφανής η προσπάθεια για δημιουργία μίας πιο νεανικής αίσθηση, κάτι που γίνεται εμφανές τόσο από τις επενδύσεις των καθισμάτων και τη χρήση ανοιχτών και ευχάριστων χρωμάτων όσο και από ένα backlight απαλό φωτισμό. Ο συνδυασμός είναι η αλήθεια πως το βράδυ προσφέρει ένα πολύ ευχάριστο διάκοσμο.
Η εικόνα της καμπίνας των επιβατών μπορεί να γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακή με την προαιρετική επιλογή του Virtual Cockpit με τον φουλ ψηφιακό πίνακα 12,3’’, ενώ από πλευράς εξοπλισμού υπάρχουν σχεδόν τα πάντα. Το σύστημα πολυμέσων ΜΜΙ, το οποίο προσφέρει πλήρη διασύνδεση και άλλα πολλά, θα μπορούσε να είναι πιο απλό στην χρήση και στην πλοήγησή του καθώς ακόμη και μετά την εξοικείωση μαζί του, θέλει αρκετές κινήσεις προκειμένου να κάνετε την επιθυμητή λειτουργία να ξεκινήσει. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να σημειώσουμε πως η θέση οδήγησης είναι άνετη και βολική ακόμη για όλους τους σωματότυπους ενώ παρά τις συμμαζεμένες διαστάσεις του, τέσσερα ενήλικα άτομα θα ταξιδέψουν χωρίς πρόβλημα μαζί με τις αποσκευές τους οι οποίες μπορούν έχουν όγκο μέχρι το, άκρως ικανοποιητικό, νούμερο των 405 λίτρων.
Ικανότατος
Στη διάθεσή μας για τη δοκιμή είχαμε το 1.4 TFSi μηχανικό σύνολο με τους 150 ίππους και τη ροπή των 25.5 κιλών, το οποίο μάλιστα διέθετε και τη τεχνολογία CoD (Cylinder on Demand). Στη πράξη αυτό σημαίνει πως όταν δεν χρειάζεται περισσότερα από 10.2 κιλά ροπής, απενεργοποιούνται οι δύο κύλινδροι και το αυτοκίνητο πηγαίνει μόνο με τους δύο, μειώνοντας με τον τρόπο αυτόν τη κατανάλωση. Με απλά λόγια, όταν ο οδηγός δεν πατάει πολύ γκάζι, το αυτοκίνητο λειτουργεί ως δικύλινδρο – αλλά χωρίς το θόρυβο και τους κραδασμούς που έχουμε συνδέσει με τα δικύλινδρα, ενώ φυσικά η αλλαγή στη λειτουργία του κινητήρα δεν γίνεται αισθητή από τον οδηγό και τους επιβάτες. Επιπλέον το αυτοκίνητο της δοκιμής μας διέθετε και το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη S-Tronic της Audi με τις επτά σχέσεις.
Ο συνδυασμός κινητήρα κιβωτίου είναι εξαιρετικός, τόσο σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά λειτουργίας όσο και σε σχέση με τις προσφερόμενες επιδόσεις καθώς το 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνεται σε 8.5’’ ενώ η τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου φτάνει τα 212 χλμ./ώρα. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι πως η κατανάλωση κατά τη διάρκεια των 1000 και πλέον χιλιομέτρων της δοκιμής μας, βρέθηκε στο πολύ καλό νούμερο των 8 λτ./100 χλμ. με απλή καθημερινή οδήγηση. Μόνο όταν αποφασίσαμε να το απολαύσουμε οδηγικά, αυτή σκαρφάλωσε στα 10 λτ./100 χλμ.
Ευχάριστο στο δρόμο
Η δοκιμή του αυτοκινήτου διήρκησε για πάνω από 1000 και πλέον χιλιόμετρα, καθώς παραλάβαμε το αυτοκίνητο από Αθήνα και αφού κάναμε αρκετά χιλιόμετρα εκεί, ταξιδέψαμε για Θεσσαλονίκη μέσω της Εθνικής οδού, ενώ στη συνέχεια κάναμε και αρκετά χιλιόμετρα σε ορεινό επαρχιακό δίκτυο, οπότε καταφέραμε να έχουμε μία πραγματικά πλήρη εικόνα για τις ικανότητές του. Ξεκινώντας από την εθνική οδό, τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες θα εκτιμήσουν δεόντως τη προσεγμένη ποιότητα κύλισης, όσο και την υψηλή ηχομόνωση του εσωτερικού που σε συνδυασμό με την απαλή λειτουργία του βενζινοκινητήρα, δημιουργούν εξαιρετικές συνθήκες για ένα άνετο ταξίδι. Παρά το γεγονός πως η ρύθμιση των αναρτήσεων είναι τέτοια που ώστε να ικανοποιεί και τις σπορ καταβολές, ως γνήσιο Audi, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται κουραστική ακόμη όταν το πίσω μέρος αντιδράσει κάπως σφιχτά σε μία ανωμαλία του οδοστρώματος.
Βεβαίως από την άλλη δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να ευχαριστηθεί την οδήγηση όταν τελειώσει η εθνική οδός και ξεκινήσει το επαρχιακό κομμάτι. Τοποθετώντας τον επιλογέα του S Tronic στη θέση sport ή αλλάζοντας χειροκίνητα τις σχέσεις, διαπιστώνεις πως οι κλίσεις του αμαξώματος είναι περιορισμένες οπότε το τιμόνι με το σωστό βάρος και την ορθή πληροφόρηση χαράσσει πορεία και το άκαμπτο αμάξωμα ακολουθεί με την υποστροφή να εμφανίζεται μόνο όταν ξεχάσετε ότι οδηγείτε Q2 και όχι S3, οπότε τα δυνατά, αλλά και ανθεκτικά φρένα, πιάνουν δουλειά και επαναφέρουν τη τάξη. Για το τέλος αφήσαμε τη τιμή των 27600 Ευρώ από τα οποία ξεκινάει το Audi Q2 1.4 TFSI με το χειροκίνητο κιβώτιο, η οποία είναι κάπως τσιμπημένη για όσα προσφέρει το αυτοκίνητο.
[vc_row equal_height=”yes”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
- Επιδόσεις
- Οδική συμπεριφορά
- Ποιότητα
- Κιβώτιο
- Κατανάλωση
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
- Τιμή
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
[vc_row equal_height=”yes”][vc_column width=”1″][vc_column_text]
Τεχνικά Χαρακτηριστικά | |
---|---|
Κινητήρας | 1400 κ.εκ. Turbo |
Ίπποι | 150 |
0-100 | 8.5″ |
Τελική ταχύτητα | 212 χλμ/ώρα |
Μέση κατανάλωση δοκιμής | 8 λτ/100 χλμ |
Εκπομπές CO2 | 119 γρ/χλμ |
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]