Αγγλία – Υπεύθυνες οι εταιρίες και όχι οι οδηγοί στα αυτόνομα οχήματα!

Αγγλία – Υπεύθυνες οι εταιρίες και όχι οι οδηγοί στα αυτόνομα οχήματα!

Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, η τεχνολογία της πραγματικής και ουσιαστικής αυτόνομης οδήγησης απέχει αρκετά από το γίνει mainstream. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν συστήματα που επιτρέπουν στον οδηγό ημι-αυτόνομες λειτουργίες υπό συγκεκριμένες συνθήκες αλλά πριν προχωρήσουμε ως κοινωνία σε οτιδήποτε περισσότερο, θα πρέπει να καθοριστεί ένα σαφές νομικό πλαίσιο το οποίο θα αποδίδει ευθύνες εκεί που πρέπει με τρόπο ορθολογικό και αδιαμφισβήτητο. Η Αγγλία για παράδειγμα κάνει ένα σημαντικό βήμα με το “Automated Vehicles Bill”, ένα νομοσχέδιο που θα συζητηθεί εντός αλλά και εκτός της χώρας.

Βασικός άξονας του νομοσχεδίου είναι το γεγονός ότι η ευθύνη για τις πράξεις ενός οχήματος που λειτουργεί αυτοματοποιημένα βαρύνουν τον κατασκευαστή και όχι τον ιδιοκτήτη-επιβάτη. Το νομοσχέδιο θα δώσει την δύναμη στην κυβέρνηση να επιβάλλει πρόστιμα ή/και ποινές ενώ θα παρέχει ασυλία στους επιβάτες ενός αυτόνομου οχήματος. Αν το αυτόνομο όχημα αποτυγχάνει στην τήρηση κάποιων ορισμένων κανόνων ασφαλείας, η εταιρία που το διαχειρίζεται μπορεί να αντιμετωπίσει έως και ποινική δίωξη στις πιο σοβαρές υποθέσεις. Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει επίσης την παραπλανητική προώθηση των συστημάτων αυτόνομης ή ημι-αυτόνομης οδήγησης ούτως ώστε μόνο τα οχήματα που πληρούν κάποια πολύ συγκεκριμένα κριτήρια να μπορούν να χαρακτηρίζονται ως αυτόνομα.

Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των ασφαλιστικών αλλά και κάποιων start-ups αυτόνομων οχημάτων είναι θετικές με αυτή την πλευρά τουλάχιστον να καλωσορίζει την σαφήνεια που δίνει το νομοσχέδιο σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι εφόσον ψηφιστεί αυτό το νομικό πλαίσιο θα βοηθήσει ιδιαίτερα και στην αποδοχή της τεχνολογίας από τον κόσμο. Αφού ορίσει ποια οχήματα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως αυτόνομα και ποιοι είναι οι κανονισμοί ασφάλειας που θα πρέπει να πληρούν αυτά, το νομοσχέδιο θα ορίσει και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται σε περίπτωση ατυχήματος αλλά ο άξονας γύρω από τον οποίο κινείται ως φιλοσοφία, είναι ότι “όταν το αυτοκίνητο κινείται αυτόνομα, η εταιρία και όχι το άτομο θα είναι υπεύθυνη για τον τρόπο με τον οποίο κινείται”.

Prev Post Ferrari – Παραγγέλνεις τώρα, παραλαμβάνεις το 2026!
Next Post Νέο Peugeot E-Rifter. Η ηλεκτρική… MPV εναλλακτική!
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook