ADAC – Σημαντικά πιο αξιόπιστα τα ηλεκτρικά!

ADAC – Σημαντικά πιο αξιόπιστα τα ηλεκτρικά!

Με την δημοτικότητα των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αυξάνεται κάθε χρόνο και ολοένα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα να κυκλοφορούν στους δρόμους, οργανισμοί όπως η γερμανική ADAC έχουν επιτέλους επαρκή δεδομένα για να τα συμπεριλάβουν στις στατιστικές τους. Όπως ανάφερε σε πρόσφατη έρευνα της, οι “Κίτρινοι Άγγελοι” της (λόγω του έντονου κίτρινου χρώματος της στολής τους) απάντησαν σε 3.6 κλήσεις για οδική βοήθεια το 2024 έναντι 3.5 εκατομμυρίων το 2023 και για τις 43.678 φορές, το αυτοκίνητο που αφορούσε η κλήση για βοήθεια ήταν αμιγώς ηλεκτρικό. Το ποσοστό μπορεί να είναι εξαιρετικά μικρό στο σύνολο των κλήσεων αλλά είναι κατά 46% αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά και αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι τα ηλεκτρικά είναι αναξιόπιστα αλλά στο ότι κυκλοφορούν περισσότερα στους δρόμους οπότε το δείγμα είναι μεγαλύτερο και επιπλέον, έχει προστεθεί μία ακόμα χρονιά κυκλοφορίας σε αυτό!

Σύμφωνα με την ADAC λοιπόν, τα περισσότερα προβλήματα για τους οδηγούς προκαλούνται από την μπαταρία 12V με την οποία εξοπλίζονται τα οχήματα καθώς το ποσοστό των κλήσεων που αφορούσε σε προβλήματα με την μπαταρία χαμηλής τάσης προσέγγιζε το 44.5%. Ο δεύτερος συχνότερος λόγος για… παρέμβαση της ADAC ήταν προβλήματα με τον θερμικό κινητήρα ή με τα ηλεκτρονικά  του ενώ ακολουθούν τα προβλήματα στην μίζα και τα ηλεκτρολογικά (10.6%), τα ελαστικά (8.8%) και οι κλειδαριές (6.9%). Αξίζει να αναφέρουμε δε, πως η μάρκα που απασχόλησε περισσότερο την ADAC ήταν παραδόξως, δεδομένης της φήμης που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια, η Toyota που αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με τις μπαταρίες των αυτοκινήτων της. Όπως ανακοίνωσε όμως η εταιρία, τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά και αντικαθιστά τις μπαταρίες δωρεάν, είτε ως μέρος της εγγύησης του οχήματος με μεμονωμένες κινήσεις καλής θέλησης.

Για να επιστρέψουμε στο κυρίως θέμα της έρευνας της ADAC όμως, η σύγκριση ανάμεσα στα αμιγώς ηλεκτρικά και τα αμιγώς θερμικά ή εξηλεκτρισμένα οχήματα είναι δύσκολη καθώς ενώ ο μέσος όρος των αυτοκινήτων που έχουν ταξινομηθεί στη Γερμανία είναι 10 έτη, όλα τα ηλεκτρικά που περιλαμβάνονται στα στατιστικά της είναι ακόμα πάρα πολύ νέα. Δεδομένου λοιπόν ότι τα προβλήματα που ενδεχομένως να αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες/οδηγούς να καλέσουν την ADAC αυξάνονται όσο μεγαλώνει η ηλικία του οχήματος, η σύγκριση της αξιοπιστίας των ηλεκτρικών έναντι αυτών που εξοπλίζονται με θερμικό κινητήρα είναι άδικη. Για τις χρονιές που μπορεί να γίνει σύγκριση πάντως (ταξινόμηση το 2020, 2021 και 2022) ενώ τα θερμικά αντιμετωπίζουν 9.4 προβλήματα ανά 1.000 αυτοκίνητα, τα αμιγώς ηλεκτρικά μόλις 3.8, οπότε η πλάστιγγα γέρνει σαφώς υπέρ των οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων. Συμπερασματικά λοιπόν, δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι τα σε γενικές γραμμές λιγότερο πολύπλοκα ηλεκτρικά οχήματα μοιάζουν να είναι πιο αξιόπιστα από τα θερμικά, ωστόσο το δείγμα είναι ακόμα μικρότερο, οπότε οποιοδήποτε συμπέρασμα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τάση σε αυτό το σημείο. Όταν το δείγμα γίνει ακόμα μεγαλύτερο θα δούμε αν επαληθεύεται η τάση ή αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα…

Prev Post Η Subaru ανακοίνωσε το αμιγώς ηλεκτρικό Trailseeker!
Next Post Honda ZR-V – Ιαπωνική, φουλ υβριδική τεχνολογία, και λογική τιμή
Σχετικά άρθρα
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook