“Ψυχολογικά βασανιστήρια” και ο δρόμος που τραγουδάει στην Ολλανδία.

Πώς γίνεται ένα έξυπνο πείραμα να πάει καταστροφικά λάθος; Ρώτησε τους κατοίκους ενός μικρού χωριού στην επαρχία Friesland στην Ολλανδία, που μέσα σε μερικές ημέρες κόντεψαν να χάσουν τα λογικά τους εξαιτίας ενός δρόμου που “τραγουδάει”. Οι άρχοντες τις περιοχές, επέλεξαν για αυτό το πείραμα το Jelsum, επειδή βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Leeuwarden – την πόλη που ανακηρύχτηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2018.

Ο δρόμος που περνά κοντά από το Jelsum, στρώθηκε σχετικά πρόσφατα και οι αρχές αποφάσισαν να κάνουν τις λωρίδες στο πλάι, εκείνες που σε προειδοποιούν ότι το αυτοκίνητο πλησιάζει στην άκρη του δρόμου σε περίπτωση που αφαιρέθηκες, “ένα πολιτιστικό γεγονός”. Όταν οι οδηγοί περνούσαν πάνω από τις λωρίδες αυτές κινούμενοι στο όριο ταχύτητας (60 km/h), ο ήχος από τα ελαστικά πάνω τους θα έμοιαζε με τον ύμνο της περιοχής. Το κόστος του έργου ήταν 80.000 ευρώ και στην θεωρία, ήταν μία καλή ιδέα ώστε να ενθαρρύνουν τους οδηγούς να κινούνται με το όριο ταχύτητας.

Όμως αυτοί που το σκέφτηκαν δεν “ζύγισαν” καλά τα θετικά με τα αρνητικά και δεν συνυπολόγισαν την φύση του ανθρώπου. Έτσι, οι κάτοικοι του μικρού χωριού συνειδητοποίησαν πολύ γρήγορα ότι οι οδηγοί κινούνταν πάνω στις λωρίδες αυτές εσκεμμένα ταχύτερα από το όριο. Ακόμα και όταν υπάκουαν στο όριο όμως, το άκουσμα του εθνικού ύμνου 24 ώρες την ημέρα είναι κουραστικό… Ένας κάτοικος περιέγραψε τις τελευταίες ημέρες ως “ψυχολογικά βασανιστήρια” ενώ ένας άλλος, ανέφερε ότι “δεν μπορείς να καθίσεις έξω ή να κοιμηθείς το βράδυ”! Και σκέψου ότι αυτοί οι άνθρωποι, είναι συνηθισμένοι στον θόρυβο καθώς υπάρχει μία αεροπορική βάση σχετικά κοντά, με μαχητικά αεροπλάνα να απογειώνονται/προσγειώνονται καθημερινά.

Κάπως έτσι, το φιλόδοξο αυτό πείραμα έφτασε σε ένα εντελώς άδοξο τέλος. Λιγότερο από 2 ημέρες μετά το στρώσιμο των λωρίδων, αφαιρέθηκαν και οι κάτοικοι του μικρού ολλανδικού χωριού απέκτησαν και πάλι την ησυχία τους – ή αν μη τι άλλου, τους θορύβους που είχαν συνηθίσει!

Απάντηση