Μπορείς ακόμα να παραγγείλεις ένα καινούριο, 16-κύλινδρο Cizeta-Moroder V16T!

Η δεκαετία του ‘80 ήταν μία πολύ διαφορετική εποχή σε σύγκριση με την τωρινή. Ήταν μία εποχή ονειροπόλων, περίεργων ιδεών και εκπληκτικών αυτοκινήτων. Ήταν η εποχή κατά την οποία ο Claudio Zampolli άρχισε να ονειρεύεται ένα αυτοκίνητο ενώ δουλεύει πάνω σε εξωτικά ιταλικά μοντέλα πελατών. Ο Zampolli μπορεί να γεννήθηκε και να ανδρώθηκε στην Modena, όπου δούλεψε ως μηχανικός και δοκιμαστής της Lamborghini, αλλά σχετικά σύντομα μετακόμισε στις Η.Π.Α. όπου και μεταπήδησε στην επισκευή και την συντήρηση Ferrari, Maserati, Lamborghini κ.ά. για τους “μερακλήδες” της California.

Εκεί γνώρισε πολλούς διάσημους, μεταξύ των οποίων και ο Giorgio Moroder – διάσημος μουσικός, κατά πολλούς ο πατέρας της disco και 3 φορές νικητής Όσκαρ. Εκεί αποφάσισαν οι δύο άνδρες να συνεργαστούν – παρά το γεγονός ότι ο Moroder δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Zampolli. Το τελικό αποτέλεσμα της συνεργασίας τους, ήταν ένα από τα πιο τρελά supercars που έχουμε δει: της Cizeta-Moroder V16T.  Τι το έκανε τόσο ξεχωριστό; Μα ο τεράστιος V16 βενζινοκινητήρας που “φώλιαζε” στο κέντρο του αυτοκινήτου φυσικά!

Ένα 6-λιτρο τέρας με 16 κύλινδρους, 64 βαλβίδες, 8 εκκεντροφόρους άξονες, δύο ξεχωριστά συστήματα ψεκασμού καυσίμου, 4 κυλινδροκεφαλές και δύο αλυσίδες χρονισμού. Ένα κτήνος 540 ίππων στις 8.000 σ.α.λ. και 540 περίπου, Nm ροπής στις 6.000 σ.α.λ. Τον σχεδιασμό του V16T, ανέλαβε ο πολύς Marcello Gandini που μεταξύ άλλων δημιουργιών, του πιστώνεται και ο σχεδιασμός της Countach. Η V16T μπορεί να μην είναι το σχέδιο της Diablo που απέρριψε η Lamborghini όπως είναι ο αστικός μύθος, αλλά είναι ένα εντυπωσιακό, από κάθε άποψη, αυτοκίνητο που είναι όπως βλέπεις, σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας του γιγαντιαίου V16 κινητήρα. Στο πλατύτερο σημείο του, το V16T ξεπερνά τα 2 μέτρα κατά 5 εκατοστά και για να έχεις μία τάξη μεγέθους, η Lamborghini Aventador είναι 2.5 εκατοστά πιο “λεπτή”.

Κατά τα άλλα, το V16T βασιζόταν σε ένα σωληνωτό πλαίσιο και διέθετε διπλά ψαλίδια και στους τέσσερις τροχούς, με αμορτισέρ της Koni. Τα φρένα αποτελούνταν από δίσκους 305 χιλιοστών και τετραπίστονες δαγκάνες και “κρύβονταν” μέσα στις 17άρες ζάντες ελαφρού κράματος της OZ που “ντύνονταν” με ελαστικά της Pirelli, με το πλάτος του πέλματος στους πίσω τροχούς να φτάνει τα 335 χιλιοστά!

Το Cizeta-Moroder V16T παρουσιάστηκε στον κόσμο τον Δεκέμβριο του 1988 και λίγο καιρό αργότερα, όταν εκτέθηκε στην έκθεση του Los Angeles, έφερε 14 παραγγελίες που συνοδεύονταν από αντίστοιχες προκαταβολές της τάξης των $100.000 έκαστη. Όμως τα προβλήματα άρχισαν σχεδόν αμέσως για το χειροποίητο supercar και την εταιρία. Η παραγωγή ήταν υπερβολικά αργή και τα οικονομικά προβλήματα άρχισαν να γιγαντώνονται. Για να μην μακρηγορώ, τα όνειρα της δεκαετίας του ’80, διάλυσε η δεκαετία του ’90 με την κρίση στις Η.Π.Α. το 1990 να ακολουθείται από το σκάσιμο της ιαπωνικής φούσκας έναν χρόνο αργότερα. Ότι χειρότερο για ένα όνειρο που πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε εφιάλτη. Σύμφωνα με τον Zampolli όμως, η εταιρία ακόμη “αναπνέει”.

«Υπήρξε μία καθυστέρηση εξαιτίας της μετατόπισης του εξοπλισμού, αλλά το V16T είναι ακόμα διαθέσιμο – φυσικά κατά παραγγελία.»

Δηλώνει περήφανα ο Ιταλός που μετακόμισε για άλλη μία φορά στην Αμερική, αφού αρχικά, η έδρα της εταιρίας ήταν στην Modena. Όσο για το πόσο κοστίζει ένα καινούριο V16T; Ας μην το συζητήσουμε καλύτερα. Αρκεί να σου πω ότι το 2002, η τιμή του άγγιζε τα $650.000 και αυτό μεταφράζεται σε περίπου 905.000 σημερινά δολάρια! Μπρος στην ιδιοκτησία ενός ολοκαίνουριου V16T όμως, τι είναι 1 εκατομμύριο;

Απάντηση