BMW Concept Z4. Εντυπωσιακή πρόγευση!

Γνωρίζαμε ότι η BMW (σε συνεργασία με την Toyota) ετοιμάζει την επόμενη Z4. Όμως η παρουσίαση του Concept Z4 μας κάνει να περιμένουμε πώς και πώς το μοντέλο παραγωγής που λογικά θα παρουσιαστεί στην έκθεση της Γενεύης, τον Μάρτιο του 2018. Γιατί η αλήθεια είναι ότι προσωπικά τουλάχιστον, δεν περίμενα να δω κάτι τόσο όμορφο.

«Το BMW Concept Z4 εκφράζει τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της εταιρίας από όλες τις οπτικές και σε όλες τις λεπτομέρειες.

Από το δυναμικό εμπρός μέρος, στα εντυπωσιακά πλαϊνά και στο «καθαρό» πίσω μέρος. Μερικές γραμμές και το διακριτικό παιχνίδι μεταξύ των επιφανειών είναι αρκετό για να δημιουργήσει μία αίσθηση ισχύος και συναισθήματος.»

Δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του BMW Group Design, Adrian van Hooydonk και έχει απόλυτο δίκιο. Το Concept Z4 είναι σχεδόν έτοιμο να περάσει στην παραγωγή. Δεν κλέβει την παράσταση με εντυπωσιακές λεπτομέρειες που ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να βρίσκονται στην Z4 που θα κυκλοφορήσει, αλλά προβάλλει ένα πακέτο εξαιρετικών αναλογιών με το μακρύ καπό και τους μικρούς προβόλους, μεγάλες, καθαρές επιφάνειες και προσεκτικά επιλεγμένες ακμές που δημιουργούν ένα συγκλονιστικό σύνολο. Εντύπωση μάλιστα προκαλούν τα σχεδόν κάθετα, εμπρός φωτιστικά σώματα που «απομακρύνονται» από τον κλασικό, οριζόντιο σχεδιασμό της Γερμανικής εταιρίας παρά το γεγονός ότι η LED «υπογραφή» στο εσωτερικό τους είναι χαρακτηριστική της BMW. Από όποια πλευρά κι αν δεις πάντως το Concept Z4, εντυπωσιάζει και προσφέρει έναν ικανό, αλλά όχι υπερβολικό αριθμό λεπτομερειών-highlights.

Όσον αφορά στο εσωτερικό, βλέπουμε μία ξεκάθαρα οδηγοκεντρική καμπίνα. Μπροστά από τον οδηγό υπάρχει ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων που λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα head-up display ενώ στην κεντρική κονσόλα κυριαρχεί η καλύτερα (σε σύγκριση με την τρέχουσα γενιά μοντέλων) ενσωματωμένη οθόνη του συστήματος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Ενδιαφέρον έχει ο διαχωρισμός που προκύπτει από τον χρωματισμό της καμπίνας. Από τη μία έχουμε την μαύρη πλευρά του οδηγού και από την άλλη την επένδυση με καφέ δέρμα για τον συνοδηγό που μοιάζει να δημιουργεί έναν ξεχωριστό χώρο. Δεν ξέρουμε αν θα περάσει στην παραγωγή (εξαιρετικά αμφίβολο) αλλά δεν παύει να έχει ένα ενδιαφέρον.

Η BMW μπορεί να μην αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα μηχανικά του μοντέλου παραγωγής, αλλά απ’ ότι γνωρίζουμε, η νέα Z4 θα βασίζεται στην CLAR πλατφόρμα της Γερμανικής εταιρίας και παρά το γεγονός ότι είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη γενιά, δεν θα ζυγίζει πάνω από 1.400 κιλά στην βασική της μορφή. Κάτω από το μακρύ καπό δε, θα βρίσκεται είτε ο δίλιτρος, υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας σε δύο εκδόσεις (μία με 184 άλογα και μία με 252), είτε ο επίσης υπερτροφοδοτούμενος, τρίλιτρος βενζινοκινητήρας με 360 άλογα. Φημολογείται επίσης ότι θα υπάρξει και μία Z4 M έκδοση που θα κινείται από τον εξακύλινδρο της M GmbH με περισσότερα από 430 άλογα αλλά ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Πάντως, όλοι οι κινητήρες θα προσφέρονται είτε με ένα 6-τάχυτο, μηχανικό κιβώτιο είτε με ένα 8-τάχυτο αυτόματο.

Απάντηση